Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κυκλάμινο. Τα αγριολούλουδα στον χώρο σας



Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ευρώπης . Φύεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη και στην χωρά μας απατώνται από τις παράλιες περιοχές μέχρι υψόμετρα 1000 μέτρων . Στην σύγχρονη αγορά και παραγωγή χρησιμοποιείται ως γαστρικό το είδος Cyclamen persicum και ανήκει στην οικογένεια Primulaceae.
Τα χαρακτηριστικά άνθη του κυκλάμινου έχουν χρώμα κόκκινο , μωβ και λευκό ενώ πολλά υβρίδια έχουν πολυχρωμισμούς . Τα φύλλα του κυκλάμινου έχουν έντονους ετεροχρωματσμούς που προσφέρουν διακοσμητική αξία στα φύλλα. Οι μεταχρωματισμοί μπορεί να είναι από ανοιχτό πράσινο έως εντυπωσιακοί ασημόχρωμοι .
Η αγορά των φυτών
Ανθισμένα φυτά μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο από το φθινόπωρο ως την άνοιξη . Τα άνθη μπορεί να βρίσκονται συγχρόνως σε πολλά στάδια από μπουμπούκια ως ώριμα άνθη .
Περιποίηση
το μυστικό όμως για την ευημερία του κυκλάμινου είναι οι ανάγκες του φυτού σε ψύχος είναι υψηλές . το κυκλάμινο δεν μπορεί να αναπτυχτεί σε υψηλές θερμοκρασίες όπως τα ζεστά σπίτια . Οι υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας προκαλούν μαρασμό των μπουμπουκιών και κιτρίνισμα των φύλλων .
Άρδευση
Η άρδευση του δεν πρέπει να είναι έντονη και προτείνεται η άρδευση με βύθιση της γλάστρες σε νερό για περίπου 15 λεπτά .
Χρήσεις
Ως συμπέρασμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυκλάμινα για τον καλλωπισμό των μπαλκονιών σε που αποτελούν το ψυχρότερο σημείο ενός σίτου . Η χρήση του όμως μπορεί να γίνει και ως εποχικό φυτό στους κήπους κατά την διάρκεια του χειμώνα αφού το κυκλάμινο είναι ένα φυτό ανθεκτικό στο ψύχος .